April 2, 2013

Emilijanske špagete


Bolonjeze na malo drugačiji način.
Uvek stavljam šargarepu i celer, ali kobasica, slanina i pršuta su mi novina. U receptu stoji da se stavlja i 50 g pileće džigerice ali je nisam imala pa sam za pikantnost dodala sušeni paradajz. Obavezno sipajte i mleko, ma koliko zvučalo čudno na prvi pogled. Daje celom jelu sasvim drugu dimenziju. Dva sata kuvanja su obavezni, znam da je to predugo i gnjavaža, ali nije ovo hrana za svaki dan. Povremeno i možemo da žrtvujemo vreme za ovako dobar ručak/večeru.
Recept je iz časopisa Sale & Pepe, izdanje za novembar 2012


Sastojci:

450 g špageta, ili testenine po izboru

100 g mlevene junetine
100 g mlevene svinjetine
100 g sveže kobasice
50 g hamburške slanine
50 g svinjske pršute
10 ak sušenih paradajza iz ulja
1 dl crnog vina
2 dl mleka
1 šargarepa
1 crni luk
1 mali koren celera
90 g paradajz pirea
supa
šećer
rendani paradajz
40 g putera
so, biber
origano



Operitie, očistite i izrendajte povrće, luk sitno naseckajte. Iseckajte slaninu i pršut i propržite na puteru, pa ubacite povrće i malo kasnije i oljuštenu i izmrvljenu kobasicu i obe vrste mlevenog mesa. Posolite pobiberite i pržite na jakoj vatri 3-4 minuta. Zalite vinom, sačekajte da ga meso upije, pa umešajte paradajz-pire razmućen sa 2 dl vruće supe. Dodajte kašičicu šećera, promešajte i nastavite sa kuvanjem na umerenoj vatri 2 sata, dolivajući povremeno mleko i pomalo vruće supe.
Skuvajte testeninu u dosta posoljene, ključale vode, ocedite je, začinite raguom i sa dosta parmezana, po želji sa malo svežeg origana, pa poslužite.

Recept za štampu

Izašao je novi Mezze, obavezno ga prelistajte!!!

Isprobala Gaga


Pin It Now!

7 comments: