May 3, 2013

Pogne, francuski Uskršnji hleb





Odličan Uskršnji hleb, poreklom iz južne Francuske.  Karakteristična aroma narandže je ono što je mene oborilo s nogu. Sjajno bi bilo da sam imala vodicu od narandžinog cveta ili liker od narandže, ali i korica je sasvim lepo poslužila! Tei i meni je bio savršen kao doručak uz puter i džem od jagoda, uz šolju toplog mleka.

Još recepata za zanimljive Uskršnje hlebove možete pronaći i kod Ane, Jelene, Gage i Olivere, ili i u aprilskom borju Mezze-a. Kada smo već kod njega izašao je i novi majski broj, sasvim u duhu proleća. Obavezno prelistajte, naručito ako planirate piknik ili roštilj ;)

Sastojci:

600 g brašna
100 g putera
100 g šećera + 1 kašičica
3 jaja
50 ml ruma
kora 1 narandže, narendana
kora 1 limuna, narendana
1 pakovanje suvog kvasca
50 ml tople vode
prstohvat soli

glazura

1 žumance
1 kašika mleka

Aktivirajte kvasac u 50 ml tople vode pomešane sa jednom kašičicom šećera. Ulupajte jaja i dodajte im aktiviran kvasac, redom dodajte i ostale sastojke, sve osim putera. Umesite testo i ostavite ga da odstoji 15 minuta.  Nakon toga testu dodajte kockice omekšalog putera i mesite sve dok se puter skroz ne sjedini sa testom. Podelite testo na dva dela, oblikujte lopte a zatim u svakoj napravite rupu u sredini sa oko 5 cm prečnikom, tako da se formira venac. Oštrim nožem naprevite kvadrat na svakom vencu. Žumance razmutite sa malo mleka, premažite hleb i ostavite ga da narasta sat vremena.  Hleb peći u unapred ugrejanoj rerni na 180 ° C 35-45 minuta, dok lepo ne porumeni. 

Pin It Now!

5 comments:

  1. Um pão lindo e com aspecto delicioso.
    bjs

    ReplyDelete
  2. Iako nije s mlijekom, podsjeća me na milchbrot koji jako volim. I slažem se, korica naranče daje malo poseban okus i pomalo neuobičajen s obzirom da se obično koristi limun. Predivno izgleda!

    ReplyDelete
  3. Prekrasno :)Jako fina aroma!

    ReplyDelete
  4. Cekaj, cekaj, jel' to znaci da ti u stvari pravis dva hleba?

    ReplyDelete