November 28, 2013

Topla salata od pirinča sa bundevom i jabukom


Jabuka u slanoj salati upotpunjuje ukus i daje malo drugačiji šmek. Izadjimo iz okvira dobro poznatih kombinacija... Svi smo već čuli da je bundeva izuzetno zdrava i da je treba jesti, ali da li osim bundevare i poneke čorbe paravimo i nešto drugo sa njom? Možda je ova salata dobar početak za isprobavanje novih jela i ukusa.
I kada smo kod izlaženja iz okvira-novosti. Naša mala porodica se uskoro seli u neke potpuno nove krajeve, znači da nas očekuje avantura. I u skladu sa tim na blogu će uslediti pauza, nisam sigurna do kada ali januar će sigurno dobro odmaći pre nego što ja uhvatim priliku da napišem novi post, sa detaljnijom pričom o selidbi :)



Sastojci:

150 g integralnog pirinča
200 g očišćene bundeve
150 g očišćene jabuke
1 manji ljubičasti luk
1/3 kašičice kumina u prahu
1 kašičica meda
sok 1/2 limuna
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašika peršun lišća
so, biber po ukusu



Skuvajte integralni pirinač u dosta posoljene vode.
Luk iseckajte na rebarca, bundevu i jabuku na kockice. Pržite bundevu i luk u zagrejanom tiganju na srednjoj temperaturi , nakon 5 minuta dodajte jabuke pa dinstajte dalje dok  sve ne omekša. Po potrebi možete i podliti sa malo vode da bi bili sigurni da bundeva neće ostati sirova. Sklonite sa vatre,  dodajte med i limunov sok.  Sjedinite sa kuvanim i ocedjenim pirinčem, prelite sa maslinovim uljem  začinite kuminom, solju i biberom. Prebacite u činiju za serviranje pa pospite peršunom.

Recept je objavljen u oktobarskom broju časopisa Mezze.

Recept za štampu

Pin It Now!

10 comments:

  1. Kako su mi lepe ove fotke! Sta ti je podloga na drugoj? Sjajno izgleda...
    Salatu sam zapazila jos u Mezze-u i planiram ju probati. Javicu utiske...

    ReplyDelete
  2. strasno mi se dopada ! u ovom trenutku moja cerka je u fazi "zdrave ishrane" i ovo je bas recept za nju...sto ne znaci da nije i za nas "matore" !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi utiske ako probate!

      Selimo se u Nemacku.

      Delete
    2. Whoow...pa srecno onda !! Pisi kad stignes...

      Delete
  3. zaboravih da pitam: a gde se selite?

    ReplyDelete
  4. Često jedem salate s rižom, super je praktična i dobro podnosi kombinacije. Jako fino i hranjivo! Također, sretno u selidbi :)

    ReplyDelete