January 29, 2015

Granola sa lešnicima, bademima i egzotičnim voćem

 
Deca umeju da budu veliki probirači u ishrani, kao što svi jako dobro znamo. Po meni je izuzetno važno upoznati dete i njegove želje i navike kada je hrana u pitanju (i sve drugo). Naravno da oni žele non-stop da jedu čokoladu i smoki, što nije dozvoljeno. Pokušajte ponekada da umesto odsečnog NE ponudite alternativu u vidu omiljenog voća, zamolite dete da vam pomogne da napravite mafine, neke fine domaće grickalice....Videćete da će biti oduševljeni i da će lakše pristati na alternative.


Ne vole brokoli, grašak, karfiol i ostale čudne povrćke nemojte ih siliti, budite uporni tako što ćete često nuditi to povrće u kombinaciji sa ostalim. Moja ćerka često kaže da ne voli grašak. Umesto samog graška ja uvek dodam kockice šargarepe, kukuruza, možda paprike i onda joj kažem da ne mora grašak ali da jede ostalo. Kasnije pogledam i vidim da jede sve. Ne bira joj se. Sa druge strane moj sin ne pogrešivo sa svoja dva mala prstića vadi ono što mu se svidja,  prvo šargarepu zatim krompir nakon toga grašak a kasnije ako je raspoložen može i sve drugo. Dok se on zanima traženjem omiljenog povrća ja ga hranim sa ostalim, i tako malo on sam , malo ja i sve je pojeo.

Probajte da spremate hranu na više načina, tražeći ono što odgovara i njima i vama. Na kraju ne mogu da vole baš sve i da jedu baš ono što smo mi smislili da treba. Ni mi sami ne volimo baš sve.


 
Sastojci:
 
200 g ovsenih pahuljica
100 g  meda
50 g putera
75 g seckanih lešnika
75 g seckanih badema
50 g sušene brusnice
150 g  sušenog voća, mix po izboru (mango, papaja, banana, kokos, ananas, groždje)
 
 
 
 
Zagrejte rernu na 180 °C.
U manjoj šerpici otopite med i puter.
U veću činiju stavite ovsene pahuljice i iseckane orašaste plodove.  Prelite sa mešavinom meda i putera i dobro promešajte da se sve sjedini.
U pleh stavite papir za pečenje pa rasporedite granolu zatim je pecite20-25 minuta. Promešajte granolu u toku pečenja 2-3 puta. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Sitno iseckajte suvo voće i pomešajte sa ohladjenom granolom . Čuvajte granolu u dobro zatvorenoj velikoj tegli.
Polužite sa toplim mlekom ili čvrstim jogurtom.

 
 
Pin It Now!

11 comments:

  1. Ovo mi je omiljeni doručak, i imamo jako sličan recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Meni su nekako svi recepti za granolu slicni...samo se menjaju ukusi :)

      Delete
  2. Nikako da napravim granolu, kanim se mesecima, možda i godinama...
    Nego, šta ti je u ovoj nižoj teglici na trećoj slici odozgo? Vrlo lepo izgleda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj sigurno ce ti se dopasti :)
      U teglici su seckani lesnici I bademi. Kupljeni vec iseckani :D

      Delete
  3. Sviđa mi se kako razmišljaš i mislim da je to zdrav način vaspitavanja u ishrani jer baš to - ni mi ne volimo sve, zašto bi klinci morali ☺ Ali je lepo da ih uključiš u pripremu ili im ponudiš opcije. Divna granola!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mila :)
      Stvarno treba uvaziti decije misljenje jer oni to prepoznaju I jako cene. Takodje onda imaju I svece pouzdanje. Narano ne treba preterati.....

      Delete
  4. Jao, kupljeni već iseckani! :) Što je to dobroooo!!! :)
    Granola divna...

    ReplyDelete
  5. ee jesi sama sushila bananu? ili je to kupljeni mix? ja sam probala par puta da je sushim, ali bez uspjeha :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupila sam gotov mix :)
      Izvini sto tek sada odgovaram nekako mi je promakao tvoj kometar :(

      Delete