January 29, 2016

Pileći nuggets




Ovo je recept iz julskog Mezzea. Ponekad volim da se vratim u to vreme čitajući uvode za dečiju rubriku. Tada otprilike znam šta smo radili u tom periodu i o čemu smo pričali, razmišljali. Baš sam se nasmejela prisećajući se tog dana, pa prenosim priču i vama.
Ranije sam se radovala vikendima zbog dužeg spavanja. Sada redovno budem probudjena izmedju 6  i  7. Aleksa  oduvek ustaje rano. Nikada nismo prevazišli tu fazu. I danas je došao nešto malo posle pola sedam u našu sobu dao mi moje naočare u ruke i dan može da počne. Tea je ustala nešto kasnije.

Mama da li idemo danas na bazen?
Da,  posle ručka.
Posle kraćeg razmišljanja je izjavila da je gladna.
Ok. Ali na bazen idemo posle ručka, a ne posle doručka.
Veliko raočarenje. Ima još puno da se čeka.
Meni je ostalo da smislim šta ćemo jesti  za doručak i ručak.
Najviše mrzim kada Tea samo brlja po tanjiru, a Aleksa ručak jedva udostoji  jednim pogledom okrene se na peti i ode.  Na kraju se ipak ruča. Kada nisam raspoložena za borbu pokušam da spremim ono za šta sam 100% sigurna da će oboje jesti. Što je često veća misterija nego što zvuči.
Danas ćemo dan započeti nekim brzim palačinkama sa malinama i ostalim voćem.
A nastavićemo sa upravo pilećim kroketima.
Večera nam ostaje još otvorena, ali sam sigurna da će im posle napornog popodneva na  bazenu biti sasvim sve jedno. Kada su gladni uglavnom je sve ok. Nema biranja. 
 



---------------------------------------------------------------------------------------



Pileći nuggets

500 g pilećeg belog mesa
3 kašike brašna
1 kašičica sušenog crnog  luka u prahu
400 g prezli
1 kašičica belog luka u prahu
2 kašike rendanog parmezana
3-4 jaja
so i biber



Meso iseći  na malo veće kocke, posoliti ga i pobiberiti.
Brašno pomešati sa lukomu prahu. U prezle dodati beli luk u prahu i parmezan.  U mnjoj činiji ulupati jaja.
Uvaljati meso u brašno pa u jaja a zatim u perzle, za dodatnu hrskavost umočite meso još jednom u jaja pa ponovo u prezle.
Pržite  u ulju dok ne porumene. Ako su vam kocke mesa deblje kada se ulje zagreje smanjite jačinu ringle da vam se nugeti ne bi spolja brzo ispekli a unutra meso ostalo ne pečeno.

Brza salsa od paradajza
1 luk
1 crvena paprika
1 velika konzerva paradajz pelata ili 1 kg svežeg paradajza
svež bosiljak po ukusu
1 kašičica šećera
so,biber
U seckalici usitnite luk i papriku. U tiganju ili široj šerpi zagrejte ulje i propržite luk i papriku. Dodajte  pelat i kuvajte do željenje gustine. Dodajte so, šećer i biber po ukusu.  Na kraju iseckane listove bosiljka.
Ako koristite svež paradajz, kratko ga prokuvajte oljuštite i iseckajte.
Poslužite salsu zajedno sa nuggetsima.


Pin It Now!

11 comments:

  1. Mnogo volim razne krokete od pohovane piletine! Ne znam kako sam propustila ovaj recept, odličan za promenu!
    Uh kad se setim žongliranja oko hrane. Sad unuku stavim na sto i ništa ga ne pitam hošeš -nećeš. Uglavnom pojede uz neko jedi, jedi. Tako radim jednostavno zato što ono što je juče voleo ne znači da će voleti i danas te sve smatram da me zeza a to nikako dedam :-)

    ReplyDelete
  2. Interesantno je kako nas neka hrana vezuje za uspomene.A to za Vesninog unuka podseća i mene na moju baku ,koja je bey obyira dali si bio gladan ili nisi uvek govorila:Jesi, gladna si :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije jesi ili nisi gladan, gladan je ali fantazira :-) Kad je neraspoložen onda mešavina barenog karfiola i brokolija sa grčkim jogurtom a može i samo tako malo obaren :-)

      Delete
  3. Lici na moju pricu - moj decko ima sad 5 godina i redovno ustaje izmedju 6 i 7 i preko vikenda... Muku mucimo sa jelom, sve novo sto prihvati je za mene pobeda. Ali, mora sve da se proba - sad po 5 zalogaja. Probacu nugete, nadam se da ce uci u kategoriju spageta, supe od paradajza, barenog pirinca i ribljeg 'pomfrita' koje rado jede.

    ReplyDelete
  4. i kod nas slično, buđenje oko 6, 6 i pol najkasnije, ajd srećom još pojede svašta što skuham. ima dobar apetit, al eto za čudo nije nešto od pohanog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cudo. Desava se. Moji su kako koj dan i period. Nekada jedu sve a nekada nitsa.

      Delete
  5. Uh moje bi stalno jele pohano i francusku, na njihovu žalost rijetko im to spremam. Mučim ih zdravom hranom, pa tu i tamo ubacim nešto nezdravo, ali gledam da je cijeli tjedan raznovrsan. Jedan dan su sretnije drugi malo manje. S ribom su najmanje oduševljene, a ja spremam 2 puta tjedno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kod nas je pohovano retko, pa se trudim da bude nesto zanimljivo.
      Ovaj recept sam zamislila kao odgovor kupovnu i fast food hranu....

      Delete